Endelig endringer i brukthandelsloven
– Det er på tide at man rydder opp i det unødvendige byråkratiet for de som driver med brukthandel, men vi skulle ønske også at det kom signaler om å gjøre noe med momsen på brukthandel og reparasjon, sier Linda Refvik i NF&TA
Publisert: 5.april, 2024
Næringsdepartementet ved Statsråd Jan Christian Vestre hadde lagt pressekonferansen til Bergans Flagshipstore i Oslo sentrum, og her kunne han fortelle at brukthandelsloven «fjernes for de fleste aktørene som selger brukte varer».
Dagens brukthandelsregelverk gjør det mer krevende å drive handelsvirksomhet med brukte varer enn med nye. Regelverket innebærer at næringsdrivende må ha tillatelse fra politiet for å selge brukte varer og må oppfylle tid- og kostnadskrevende krav knyttet til oppbevaring og protokollføring.
– Dagens lovverk gjør det tungvint og lite lønnsomt for næringslivet å inkludere brukte varer i forretningsmodellene sine. Det er fryktelig gammeldags, og vi ønsker å oppnå det motsatte. Endringene vi nå gjør i brukthandellova er et sentralt grep for å dreie Norge mot en mer sirkulær økonomi, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Regjeringen foreslår å innskrenke lovens virkeområde til å kun omfatte handelsvirksomhet med brukte og kasserte: varer av edelt metall, edelstener og perler, kulturgjenstander, kunstverk, samleobjekter, antikviteter og motorvogner. Det vil si at handel med alle andre brukte varer, som for eksempel klær, møbler og sportsutstyr ikke vil være underlagt regelverket lenger.
Bærekraftsansvarlig i Bergans, Yngvil Ofstad, mener intensjonen i den opprinnelige loven i utgangspunktet var god, men at endringene som nå kommer er helt nødvendige.
– Problemet er at lovteksten er gammeldags, og gjør det veldig kronglete for oss som vil selge våre egne brukte produkter og på den måten gjøre det enklere for folk flest å handle mer bærekraftig. Derfor har vi jobbet iherdig i flere år for å få den endret, og i dag skjer det endelig noe, jubler bærekraftsansvarlig i Bergans.
Linda Refvik i NF&TA er også svært fornøyd med endringene, og hun mener et unødvendig byråkrati har vært et hindre for kjøp og salg av bruk klær - og dermed også et hindre for sirkulære modeller. Likevel er hun ikke helt fornøyd med det som ble presentert av næringsministeren.
– Jeg skulle ønske det kom signaler om at Regjeringen ønsket å gjøre noe med momsen på på brukthandel og reparasjon. Å fjerne unødvendig byråkrati er åpenbart viktig, men skal vi flytte forbrukerne over i mer bærekraftige forretningsmodeller trengs det saftige gulrøtter!
Refvik benyttet også anledningen til å takke Bergans og Yngvill Ofstad spesielt for innsatsen med å få til endringen i loven, og overrakte en velfortjent blomsterbukett etter arrangementet.
– Næringsministeren sa i sin innledning at Bergans er blant dem som har vært mest «pushe» av alle for å få endret brukthandelsloven, og Yngvill er et glitrende eksempel på at næringen vår faktisk blir lyttet til. Hun har holdt på siden vinteren 2019, og benytter hver eneste anledning til å snakke med alle politikere hun har truffet, enten det har vært på konferanser, møter eller under Arendalsuka, så har hun vært der som en klegg.