Nytt prosjekt for separat innsamling av tekstilavfall

I 2018 kom det reviderte rammedirektivet for avfall, som varslet krav til separat innsamling av tekstilavfall fra husholdnings- og husholdningslignende avfall fra næring innen 2025. EUs nye tekstilstrategi, varslet ytterligere strenge krav til aktører som opererer innenfor verdikjeden for tekstiler. Det er igangsatt et større kunnskapsprosjekt på separat innsamling av tekstilavfall i regi av NF&TA, i samarbeid med flere interkommunale selskaper, bedrifter og kommuner.

Publisert: 26.august, 2022

Plukkanalyser viser at om lag 60% av tekstilene våre ender i restavfallet etter endt bruk, og av disse tekstilene så er det om lag halvparten som har gjenbrukskvalitet. Undersøkelser viser også at befolkningen har lav kunnskap om hvor og hvordan de skal kvitte seg med tekstilene sine når de ikke vil ha dem lenger. Derfor er det et stort behov for å øke kunnskapsgrunnlaget for å utvikle et fremtidsrettet og effektivt system for separat innsamling av tekstiler for økt gjenbruk og gjenvinning.

Hindre at man setter i gang storskala innsamlingsløsninger som ikke fungerer godt nok

Prosjektet skal utføre og dokumentere seks piloter for innsamling av tekstiler i forskjellige deler av landet. Mepex er prosjektleder for arbeidet og skal sikre at samtlige piloter blir dokumentert, kvalitetssikret og sammenlignbare. Prosjektet vil gi verdifull kunnskap for beslutningstakere og myndigheter som er i gang med regelverksendringer knyttet til tekstiler generelt, og separat innsamling av tekstiler spesielt. 

Dette er et utrolig spennende og viktig prosjekt, og jeg er veldig glad for at vi har fått med oss så mange aktører med stor tyngde og kunnskap på dette feltet i tillegg til de interkommunale selskapene. Dette er samarbeid på sitt beste, og samarbeid må til om vi skal løse de store utfordringene vi står overfor, sier Gro Haram, bærekraftsansvarligi NF&TA.

Prosjektet skal sikre at det blir et bedre beslutningsgrunnlag for utvikling av mer effektive innsamlings løsninger, og færre tekstiler i restavfallet. Prosjektet skal hindre at man setter i gang storskala innsamlingsløsninger som ikke er testet ut, og dermed minske risikoen for å velge feil type innsamlingsløsning for tekstiler. Det som er gjennomført av piloter så langt har gitt begrenset erfaringsgrunnlag, og det er derfor behov for et samordnet prosjekt der en kan sikre en felles og konsistent måte å dokumentere og kvalitetssikre resultater.

Bedre beslutningsgrunnlag innen juni 2023

Overordnet er målsetningen med prosjektet å komme med en anbefaling, basert på seks piloter. Det vil være aktuelt å teste ut ulike hente-og bringeordninger i løpet av prosjektperioden som supplerer dagens systemer i kommunene. Pilotene vil inkludere både løsninger hvor innbygger skal skille på to kvaliteter: ombruk og materialgjenvinning, samt hvor alt samles inn sammen. Prosjektet vil også gjennomføre tester med sortering og legge vekt på å dokumentere effekter ved plukkanalyser og brukerundersøkelser. Prosjektet vil også inkludere en arbeidspakke for brukerbehov og kommunikasjon ut mot husholdningene, fordi god og målrettet kommunikasjon har vist seg å være avgjørende for å sikre stor oppslutning rundt innsamlingsløsningene.

NF&TA er prosjekteier av dette prosjektet, og innsamlingspilotene som skal kjøres vil være del av et større treårig utviklingsprosjekt i klyngeprogrammet til Innovasjon Norge. Mepexer engasjert som prosjektleder i prosjektet, og vil sikre at pilotene blir kvalitetssikret og dokumentert på en enhetlig måte.

- Nå skal vi få mer kunnskap for å utvikle framtidens tekstilinnsamling i Norge. Det er noe vi sårt trenger, påpeker Frode Syversen, daglig leder i Mepex. Pilotene for økt utsortering av tekstiler skal utvikle løsninger som skal gjøre de enklere for forbruker og med vekt på god kommunikasjon.

- Det må gjøres i samspill med frivillige organisasjoner som står for dagens innsamling,sierSyversen.De interkommunale selskapene som er med i prosjektet, og som skal kjøre piloter innenfor sinegeografiske områder er:

  • Stavanger og Solai samarbeid med IVAR

  • BIR (Askøy, Bergen, Bjørnafjorden, Kvam, Osterøy, Samnanger og Vaksdal)

  • TRV (Trondheim)

  • Fredrikstad i samarbeid medØAS

  • ROAF (Aurskog-Høland, Enebakk, Gjerdrum, Lillestrøm, Lørenskog, Nittedal ogRælingen)

  • RfD (Drammen, Lier, Modum, Sigdal og Øvre Eiker)

Det er en rekke andre viktige aktører som vil delta i prosjektet med kompetanse og løsninger for sortering og avsetning av innsamlede tekstiler.

  • Samfunnsbedriftene

  • Norwegian Re:Textile

  • Fretex

  • UFF

  • Røde kors

  • Kirkens bymisjon

  • Filaks

  • NTNU

  • Loop

  • m.fl.

Prosjektet skal ferdigstilles i juni 2023, og innsikten fra arbeidet vil gjøres tilgjengelig fortløpende.Følg med på NF&TA

Previous
Previous

Bransjeveileder for digitalt produktpass

Next
Next

Sportssamarbeid for reparasjons- og pantetjeneste