Innspillsmøter for å ruste norsk tekstilnæring for EUs Tekstilstrategi

EUs tekstilstrategi ble lansert 30. mars i år og er en viktig del av EUs grønne giv, den setter agenda for Europeisk tekstilnæring, og er viser tydelig vei for Europa fremover. Dette vil selvfølgelig påvirke Norge.  

Publisert: 30.juni, 2022

Som pådriver for omstillingen av tekstilnæringen i Norge er det viktig å sikre at vi har styrker, svakheter, muligheter og trusler klart for oss. Med et hovedmål om å utvikle et veikart for norsk tekstilnæring arrangerte vi første av flere workshops og innspillsrunder sammen med produsentene, merkevarene og innsamlerne. Hva blir viktig fremover, hvordan Norge skal rigge seg for å imøtekomme EU sine krav i Tekstilstrategien og hva trenger næringen for å klare omstillingen?

4. og 5. mai jobbet en gruppe av først merkevarer og produsenter, og nettverket Sirkulære Tekstiler som består av innsamlerne og utviklingsaktører. Flere utfordringer ble lagt på bordet, det er helt klart at det er en rekke ting som må på plass for å iverksette strategien. Blant annet er det et stort behov for kompetanseutvikling i hele verdikjeden.

Tekstilstrategien åpner for en mulighet for å sikre at næringen jobber etter samme standarder. I dag er det et uoversiktlig og komplisert bilde.

“Slik det er i dag, så nærmer bransjen seg bærekraft og samfunnsansvar på hver sin måte. Vi tror definitivt at det er en mulighet for oss å jobbe sammen mot et felles mål, ved å bruke de samme verktøyene og standardene.
Karin Wiske, Helly Hansen

Alle må med!

Samtlige i workshopene ser at det er utrolig viktig for næringen å få med seg forbrukeren, og at kommunikasjon er en nøkkel. Både for å hindre grønnvasking og for å sikre at forbrukere er med på endringen som er i gang. Ikke minst er det en mangel på kompetanse fra forbrukeren på tekstil og klær, og flere ønsker seg mer kompetanse inn i skolen.

“Prisen vil øke og har det vist seg at det er vanskelig å få med seg kunden. Forbrukeren må bli informert om hvorfor og forvente deretter“
Ella P. Gunnari Thorstad, F5

Norge oppleves som et omstillingsdyktig land, med høy teknologikompetanse og gode forutsetninger for å lykkes med et grønt skifte. Med innspill og forankring ble Høringsnotatet om EUs tekstilstrategi levert til Miljødirektoratet 6.mai. Du kan lese det her.

Previous
Previous

Skal inspirere en ny generasjon til å ta smarte kles- og tekstilvalg!

Next
Next

Studietur til Finland - kompetanseheving for Sirkulære tekstiler