Nye EU-regler kan åpne en digital motorvei for næringslivet.
Kan EUs kommende digitale produktpass bli en god forretningsmulighet? Det ser ut til at noen av Nordens ledende tekstil- og møbelmerker satser på det, for det er stor konkurranse om plassene i det skandinaviske Interreg-prosjektet «Data til Business».
Publisert: 1.april, 2024
Har du snakket med skjorten din i dag? Kanskje ikke, men ambisjonen hos en rekke nordiske bedrifter er at EUs kommende digitale produktpass (DPP) blant annet kan føre til økt dialog med kundene. Kort fortalt skal passet gi informasjon om et produkts materialer, CO₂-avtrykk og muligheter for gjenbruk.
22 danske, svenske og norske bedrifter møttes nylig i København for å starte et prosjekt hvor de de neste seks månedene vil jobbe intensivt med data, sirkulær forretningsutvikling og utvikling av en prototype på et digitalt produktpass. Fra Danmark deltok Holmris B8, og Heidi Bøjlesen, som er Digitalization and Master Data Manager, forteller:
"Vi har meldt oss på for å få mer kunnskap om det digitale produktpasset og høre hvordan de jobber med det i Sverige og Norge. Det finnes forskjeller mellom landene, noe som allerede har gitt inspirasjon. Data er makt i næringslivet, og jeg ønsker at vi i bransjen skal begynne å samarbeide om dette. At vi kan bli enige om å forfølge de samme temaene og finne et felles grunnlag for hvilke data vi skal samle inn."
Hun får støtte fra Rebecca Johansson, ESG Manager hos norske Active Brands:
"Vi vet at kravene kommer, men rammene er fortsatt uklare. Samtidig ser vi muligheter, fordi produktpasset kan skape en toveis-dialog med kundene. Vi må finne ut hva som gir merverdi for kundene – og forstå at det kan være en risiko ved å vente for lenge med å starte prosessen."
Bilde fra første workshop i København. Les mer på nettsiden til Lifestyle and Design Cluster Danmark.
En motorvei til konkurransefortrinn
Det digitale produktpasset skal gjøre det enkelt for bedrifter og forbrukere å få informasjon om produkter, som for eksempel opprinnelse, materialer, reparasjonsmuligheter, gjenbrukbarhet og CO₂-avtrykk. Men det kan være utfordrende å forberede seg, forklarer prosjektleder Heidi Svane Pedersen fra Lifestyle and Design Cluster, som sammen med fire skandinaviske organisasjoner står bak det EU-finansierte Interreg-prosjektet «Data til Business»:
"Akkurat nå opplever bedriftene produktpasset som en utgift, fordi det er krevende å samle inn og formidle riktig data. Men det kan også bli en mulighet, så vår tilnærming er å endre rammene slik at data ikke bare koster penger – de skal også generere inntekter. Det digitale produktpasset åpner en motorvei som kan gjøre sporbarhet og ansvarlighet til konkurransefortrinn. Interessen har vært overveldende fra ledende skandinaviske merker som vil jobbe strategisk med data for å skape nye inntektsstrømmer, styrke kundelojaliteten og øke markedsverdien."
Bilde fra første workshop i København. Les mer på nettsiden til Lifestyle and Design Cluster Danmark.
Ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med prosjektleder:
Heidi Svane Pedersen, prosjektleder og Head of Digital hos Lifestyle and Design Cluster. Telefon: +45 2074 7683.
E-post: Heidi@ldcluster.com
Data til Business
I løpet av tre år skal totalt 60 nordiske mote-, møbel- og designmerker få kompetanse, nettverk og verktøy til å gjøre data til en verdifull forretningsressurs. Prosjektet hjelper bedriftene med å forstå hvordan de kan vinne markedsandeler ved å bruke data de uansett må samle inn og rapportere om sporbarhet og transparens i henhold til nye EU-regler for det digitale produktpasset.
«Data til Business» finansieres av EU / Interreg og gjennomføres i samarbeid med nordiske klynger og universiteter:
Danmark: Lifestyle and Design Cluster
Sverige: Högskolan i Borås og Interior Cluster Sweden
Norge: NF&TA og +Lab
Deltakere
De første 22 bedriftene har nettopp deltatt på en to-dagers samling i København. De neste workshopene finner sted i Oslo og Borås. En utstilling av alle prototyper åpner 5. september i Borås.
Norske bedrifter:
Danske bedrifter:
Svenske bedrifter:
AB Ludvig Svensson
Det tas ikke inn flere bedrifter i 2025, men interesserte kan søke om å delta i 2026.
Les mer på https://ldcluster.com/projekter/data-information-cirkularitet/