Arendalsuka 2023: Reindustrialisering av tekstil i Norge – er det mulig?

NF&TA inviterte til debatt under Arendalsuka 2023 for å sette søkelys på mulighetene for en grønn reindustrialisering av tekstilnæringen i Norge. Formålet med arrangementet var å understreke at omstillingen av tekstilnæringen går for sakte og at det er behov for investering i reinustrialisering. NF&TA mener at Norge må bidra til den grønne omstillingen.

Publisert: 17.august, 2023

NF&TA mener at Norge har et potensiale til å bli ledende på veien mot et klimanøytralt konsumentmarked. Med forutsetninger som at Norge har reguleringsvilje og et kjøpesterkt forbruksmarked. Det krever satsning på kompetanseutvikling og forskning, investering fra privat og offentlig med treffsikre virkemidler, samarbeid på tvers, samt et tydelig regelverk. Å få etablert en bærekraftig og sirkulær tekstilnæring i Norge har et stort verdiskapningspotensial.

 

I juni 2023 lanserte EU-kommisjonen Transition Pathway, en handlingsplan for omstilling i den europeiske tekstilnæringen. I planen fremmes 50 tiltak for å nå målet om en bærekraftig fremtid for tekstil. 

 

«Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Både investering i ny infrastruktur som muliggjør nye løsninger og møter EUs krav til tekstilnæringen, samtidig som vi styrker og insentiverer eksisterende lokal produksjon for økt grønn verdiskapning. Med det er kapitaltilgang og energi er viktige stikkord i omstillingsdiskusjonen, og man må se sammenhengen fra design og produksjon, via handel og konsum til innsamling, sortering og gjenvinning skal vi lykkes» Sier Linda Refvik, CEO i NF&TA

Artikkelen fortsetter under bilde.

Paneldebatt: (Fra venstre) Bjørn Arne Skogstad, Programsjef i SIVA. Rune Byremo, Plast Nordic. Erling Digernes, Daglig leder i Rauma Ullvarefabrikk AS. Pål Erik Haraldsen, CEO i Norsk Tekstilgjenvinning. Nora selnæs, Miljøpartiet De Grønne. Børre Myklebust, Sourcing Manager i Sverre W. Monsen AS. Ola Elvestuen, Stortingsrepresentant Venstre. Cecilie Lind, Daglig leder i Handelens Miljøfond.

I Arendal inviterte NF&TA og Handelens Miljøfond representanter fra partnerskapet til NF&TA som besto av Norsk Tekstilgjenvinning, Plast Nordic, Rauma, Sverre W. Monsen og utvalgte fra Siva, MDG og Venstre for å diskutere hvordan tekstilindustrien kan fornyes og innoveres, og hvordan vi kan løfte frem en verdikjede på ull, som Norge har, og bør ta vare på.

 

Et viktig poeng er at det er behov gode rammebetingelser for industrien, bedre flyt mellom virkemiddelaktørene for å løfte næringen og en langsiktighet og forutsigbarhet, med en viktig forutsetning at man jobber med alle leddene i verdikjeden.

Sjur Kvifte Nesheim, Analytiker miljø og samfunn i Handelens Miljøfond.

Previous
Previous

Kartlegging for ny norsk tekstilindustri

Next
Next

Samarbeid for omstilling i Norsk tekstilnæring