Responsible Circular Economy in Fashion and Furniture - ReFFuse

 

NF&TA har initiert et stort samarbeidsprosjekt sammen med bedrifter og ledende norske aktører innen akademia og forskning, for å styrke overgangen til en sirkulær mote- og møbelindustri. Sammen med SINTEF og partnere har vi nå levert en ambisiøs søknad til forskningsrådet. Målet er å løse samfunnsutfordringer innen overproduksjon og sirkulærøkonomi med utgangspunkt i nye bærekraftige forbruks- og forretningsmodeller.

Publisert: 10.februar, 2022

ReFFuse er et tverrsektorielt samarbeidsprosjekt og svarer til en utlysning på 70 millioner kroner hos Norges Forskningsråd. SINTEF er ansvarlig søker, i samarbeid med NTNU og Arkitekt- og Designhøyskolen i Oslo. NF&TA og PlussLab er del av prosjektkonsortie sammen med bedriftene Livid, New Movements og Oleana, samt møbelbedriftene Slettvoll, Ekornes og Helland.

Et solid prosjektkonsortie med viktige perspektiver, fra mer etablerte aktører og til utfordrere som New Movements.

“Ved å engasjere oss i dette prosjektet vil vi få tilgang til relevant forskning og kunnskap som vil støtte vår videre utvikling. Vi vil bidra til å utvikle dette forskningsfeltet i Norge til beste for alle aktører i bransjen til det beste for samfunnet.“
Martin Evensen, gründer og daglig leder
New Movements

Svært viktig for fremdrift i utviklingen av en sirkulær bransje
Konkurransen er hard om denne type forskningsmidler, men det er en svært sentral tematikk som svarer til både samfunnets- og næringslivets behov for bærekraftig omstilling. Dette er det første prosjektet i samarbeid med mote og møbel. Begge står for forbrukerrettede produkter med kompliserte verdikjeder. Næringene opplever mange av de samme utfordringene, og har stort behov for omstilling, samarbeid er derfor både essensielt og effektivt.

3D Knitting and Technology i Sykkylven, og Manufacture Oslo er definerte test-fasiliteter i søknaden. Det åpner for å utforske lokal produksjon og mulighetene for å være tettere på markedet og forbrukeren ved å tilby nye tjenester som utfordrer den tradisjonelle forretningsmodellen.

“Vi mener lokal produksjon er en del av å løse bærekraftsutfordringene mote- og tekstilsektoren står overfor. For å øke vår produksjonskapasitet på en bærekraftig måte må vi investere i ny 3D-strikketeknologi og kompetanse, samt digital forretningsstruktur tilpasset en mer forbrukerrettet forretningsmodell, noe som vil redusere overproduksjon og tekstilavfall. Dette er mulig når detaljhandel er knyttet direkte til produksjon gjennom en digital tjenesteplattform”
Gerda Sørhus Fuglerud, daglig leder Oleana  

Previous
Previous

Digitalt styringsverktøy for bærekraftig forretningsutvikling

Next
Next

Nettverket som har bærekraft øverst på agendaen