Kunnskap og kompetanse for sirkulær omstilling av tekstilbransjen: Sirkulære forretningsmodeller 2.0.
Tekstilbransjen har et stort behov for kunnskap og kompetanse for å kunne jobbe målrettet med forretningsmodellering, utforskning og implementering av en mer sirkulær praksis in sine organisasjoner.
Prosjektet skal utvikle og pilotere et opplæringstilbud for kunnskap og kompetanse inne sirkulærøkonomi, som kan skaleres til flertallet av bedriftene i næringen. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Norwegian Fashion Hub og Manufacture Oslo.
Prosjektet setter bedrifter i Akershus og Oslo i stand til å 1) kartlegge hvor sirkulære de er i dag; 2) utforske og implementere mer sirkulære forretningsmodeller i sin bedrift; 3) fortløpende øke og oppdatere kunnskap og kompetanse; 4) dokumentere sine fremskritt mot økt sirkularitet og grønn omstiling. I tillegg fremmer prosjektet samarbeid mellom næringslivet, kunnskaps- og utdanningsmiljøer, og offentlig sektor.
Prosjektmål og aktiviteter:
Prosjektet skal utvikle modulbasert, fleksibel og tilpasset kunnskaps- og kompetanseheving som setter bedrifter og organisasjoner i tekstilbransjen i stand til å jobbe mer sirkulær, målt med indikatorer basert på vitenskapelige metoder og i tråd med kommende nasjonale og internasjonale regelverk.
Målet skal oppnås gjennom 4 hovedaktiviteter:
Online kurs rettet mot personer i enkeltpersoner i bedrifter og organisasjoner som skal kunne tilegne seg nødvendig grunnleggende kunnskap for omstillingen og målrettet jobbing mot mer sirkularitet og sirkulær verdiskaping i sin bedrift, enkelt og i eget tempo. Dette inkluderer et spørreskjema og analyse for å vurdere status basert på de 9/10 R''ene som kartlegger potensiale for forbedringer innen design, produksjon, handel og konsum, og innsamling, sortering og gjenvinning.
Bedrifter som allerede er fremgangsbedrifter og har grunnleggende kunnskap, skal få veiledning og bygge praktisk kompetanse for å jobbe med sirkulære forretningsmodeller som bygger på bedriftens egenart, utnytter konkurransefortrinn og er tilpasset individuelle muligheter og ambisjonsnivå.
Løpende oppdateringer med ny kunnskap fra forskning, casestudier, innovasjoner, og endringer i nasjonale eller EU-regelverk som er relevante for sirkulære forretningsmodeller og grønn omstilling, gjennom webinarer og seminarer.
Tverrsektoriell samarbeid gjennom en ekspertgruppe sikrer relevans, høy kvalitet av tilbudet og ringvirkninger.
Hvem er dette for?
Prosjektet retter seg primært mot bedrifter i tekstilnæringen:
Designere, produsenter, merkevarer, forhandlere, butikker, nye aktører (utleie, gjensalg, delemodeller osv., fysisk og digital), aktører innen innsamling, sortering og gjenvinning, tjenesteleverandører tilknyttet bransjen.
Andre interessenter kan være:
Offentlige/kommunale selskaper
Myndigheter (som bl.a. skal evaluere fremskritt i sirkularitet ved hjelp av vitenskapelig funderte indikatorer)
Utdanningsinstitusjoner
Næringsutvikling i fylkene
Andre klynger
Andre bransjer
Partnere
NF&TA leder prosjektet, som gjennomføres i tett samarbeid med Manufacture Oslo og Norwegian Fashion Hub. Prosjektet skal samarbeide med utdanningsinstitusjoner, eksperter og bedrifter, og er åpent for deltakelse fra nye bedriftspartnere.
Ekspertgruppen:
Felix Santhiapillai, PhD, SoEasly (https://www.linkedin.com/in/felix-santhi-ph-d-724263255/)
Camilla Mjelde, Compliance and Sustainability Director, Trimco Group (https://www.linkedin.com/in/camilla-mjelde/?originalSubdomain=no)
Anja Røyne, PhD, Senter for tverrfaglig utdanning (INTED), Fysisk Institutt, UiO (https://www.mn.uio.no/fysikk/personer/vit/anjaroy/)
Jo Cramer, førsteamanuensis fakultet for teknologi, kunst og design, OsloMet (https://www.oslomet.no/om/ansatt/joannecr/)
Prosjekteier:
NF&TA
Prosjektleder:
Nina Simon, NF&TA
Prosjektperiode:
2025-2027
Støttet av:
Tilskudd over Næringsutvikling og Innovasjon Akershus fra Akershus fylkeskommune.
Mulighet for å delta inn i prosjektet:
Ja, ta kontakt med nina@nfta.no
Foto: Unsplash, Kal Visuals