Tekstil360: Ressursbank for tekstiler.
Med støtte fra Buskerud fylkeskommune samarbeider NCCE og NF&TA om å skape koblinger mellom relevante oppstrøms- og nedstrømsaktører for håndtering av tekstilavfall. Prosjektet skal bidra til å åpne for nye verdikjeder, redusere avfallsmengder og styrke regionens posisjon innenfor sirkulær økonomi.
Som en del av prosjektet vil bl.a. ny kunnskap brukes til å videreutvikle NCCE sin eksisterende ressursbank. På den måten kan prosjektet bidra til å synliggjøre fraksjoner, som igjen kan åpne for nye samarbeidsmuligheter.
Kartlegging av verktøy og løsninger for å håndtere tekstilavfall vil også legge føringer for prosjektets resultater.
Aktiviteter i prosjektet:
Kartlegging av verdikjeder: Identifisere muligheter for materialgjenvinning og industriell symbiose.
Samarbeid med kommuner og næringsliv: Utvikle løsninger i fellesskap gjennom workshops og analyser.
Ressursbank for sirkulære løsninger: Integrere ny kunnskap og case-studier i NCCE sin eksisterende plattform, som er og vil bli et praktisk verktøy for offentlig og privat sektor.
Formidling av resultater: Dele innsikt fra prosjektet gjennom workshops, seminarer/webinarer og andre kanaler for deling (sosiale medier, nettside, nyhetsbrev osv.).
Hvem er dette for?
Kommuner og avfallsselskaper som står overfor nye krav til håndtering av tekstilavfall.
Næringslivsaktører som ønsker å bruke tekstilavfall som råmateriale i nye produkter.
Regionale innovatører som ønsker å utvikle sirkulære løsninger og forretningsmodeller.
Hvorfor dette er viktig
Tekstilavfall utgjør en voksende utfordring, og vi har en unik mulighet til å beholde tekstilressurser i Norge for gjenbruk og materialgjenvinning. Dette skaper arbeidsplasser, reduserer miljøpåvirkningen og styrker tilliten til tekstilinnsamlingssystemene.
Buskerud fylkeskommunes begrunnelse for å støtte prosjektet:
Fra 1. januar 2025 må kommuner i Norge sørge for separat innsamling av tekstilavfall. Prosjektet tar sikte på å støtte næringsliv og offentlig sektor i Buskerud og Norge med å finne bærekraftige løsninger for tekstilavfall. Prosjektet skal identifisere, kartlegge og synliggjøre aktuelle verdikjeder, for å bidra til økt materialgjenvinning/ gjenbruk av tekstiler i regionen, og videre i Norge.
Fremdrift
Prosjektet pågår fra februar til desember 2025, med fokus på kartlegging, samarbeid, integrasjon i ressursbanken og formidling av resultater.
Partnere
NCCE (Norsk Senter for Sirkulær Økonomi) leder prosjektet, i samarbeid med NF&TA (Norwegian Fashion & Textile Agenda).
Hvis du vil vite mer om prosjektet, ta kontakt med:
Prosjektleder (NCCE): Benedikte Bekkevold Hansen
Prosjektansvarlig i NF&TA: Gro Haram
Foto: Fra studietur til Amsterdam