Se min (brukte) kjole

Forbruket av klær og tekstiler i Norge er for høyt og ikke bærekraftig. Aller høyest er antall nye kjøp og mengden kastede klær i Oslo-regionen. Bare 1-3 % av klærne i Norge bytter eier mot betaling i dag (kommersiell ombruk). Myndighetene krever at bransjen skal omstille seg og blir mer sirkulær. Antakelsen er at mer gjenbruk er bra for miljøet og menneskene, og at det er mulig å tjene penger på kommersiell ombruk.

Tidligere forskning og erfaring fra aktørene viser at 1) gjenbruk må erstatte nye kjøp for å være miljøvennlig og 2) lønnsomhet og skalering av kommersiell gjenbruk er utfordrende.

Prosjektet skal bidra til å finne svar på spørsmålene: Hva er forutsetningene for at gjenbruk er bærekraftig og lønnsomt? Og: Hva må til for å bygge opp en kommersiell gjenbruksnæring for klær og tekstiler?

Forskningsprosjektet skal frembringe kunnskap om grunnlaget og potensialet for gjenbruk, lage data og innsikt om miljø- og klimaeffekt av gjenbruk av tekstiler, forbedrede metodikk for å vurdere livsløpsbaserte faktorer for miljømessige konsekvenser av gjenbruk av tekstiler, og finne en metodikk som kombiner dynamisk materialflytanalyser med livssyklusanalyser. Prosjektpartnerne skal bidra med sine erfaringer fra praksis og vi skal finne ut hva som er viktige faktorer for forretningsmodeller innen handel og konsum.

Disse resultatene skal hjelpe bedriftene med å gjøre bruktkjøp mer attraktivt for forbrukerne, og dermed øke gjenbruksgraden i Oslo området på sikt.

Deltakere i prosjekt:

NF&TA

OsloMet

Norsus

Fretex

Jean Paul (Voice Norge)

Gjenbruken (NLM Gjenbruk)

Lillelam

Høst & Vår

Levd er avviklet, men de har bidratt inn i prosjektet

Kirkens Bymisjon

Norwegian Fashion Hub

Røde Kors Tøy og Tekstil

Tise

Small Matters

Asker kommune

Norion consult

Prosjektleder:

Nina Simon | nina@nfta.no

Prosjektperiode:

2023-2025

Finansiert av Regionale Forskningsfond Oslo.