Trenger ikke vente på EU!
Et bredt bransjepanel med statsråden i spissen var enige: Det haster med å innføre løsninger for tekstilavfall, og vi trenger ikke vente på EU for å teste løsninger.
Publisert 17.august, 2024.
Du kan opptak fra arrangementet her.
Problemstillingen på onsdagens tekstilarrangement under Arendalsuka var «hvem skal betale for EU’s tekstilstrategi?» med innledninger og debatt i regi av GS1 og NF&TA. Hovedkonklusjonen var at det trengs helt andre ordninger og systemer for å løse utfordringene med tekstilavfall. I dag gjenvinnes bare ca 1% – resten går i stor grad til forbrenning eller søppelhauger i andre land.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen la ikke skjul på at en løsning må bygge på at sluttkunden til syvende og sist betaler. – Forbrukeren og skattebetaleren er den samme, og mange forbrukere er villige til å betale mer for bærekraftige løsninger, sa han.
Bjelland Eriksen la også vekt på at vi ikke må være redde for å moralisere. – Det viktigste nå er å stoppe «Fast fashion» fra Kina, og vi vil både ha mye mer kontroller, få inn krav om økodesign og få et forbud mot destruksjon av usolgte varer, sa statsråden.
Bjelland Eriksen ble også utfordret til å fremskynde innføringen av et produsentansvar for tekstil, og kvitterte med at regjeringen gjerne ønsker dette, men vil unngå at ordningen «innføres to ganger» fordi norsk system ikke harmoniserer med EU.
Linda Refvik fra NF&TA slo også et slag for å fremskynde piloteringen av produsentansvar og bedre markedsløsninger. – En oppfordring både til myndighetene og industrien, sa Linda.
Vibeke Krohn fra Tomra påpekte at teknologi finnes for sortering, men at nye løsninger må inn i markedet for å utnytte materialene som kan sorteres ut. – Vi må få fram nye produkter, sa hun. Krohn tror også at kapasiteten vil bli en stor utfordring. – Vi regner med et behov for 40-50 nye anlegg. Det trengs enorme investeringer, men vi i Tomra skal bidra!
Stig Ervik fra Norsirk pekte på lang historikk med vellykket produsentansvar og gjenvinningskonsepter fra andre områder som elektronikk og emballasje. Ervik var opptatt av gebyrfunksjonen sin effekt. – En skjorte som må gå til forbrenning må ha et mye høyere miljøgebyr enn en som kan gjenvinnes, sa han. – Da kan skjorta til 50 kroner koste120 kroner i stedet, sa Ervik.
Rebecca Johansson fra Active Brands gikk igjennom behovene fra produsentene sin side, og påpekte hvor store merkostnader som kommer i hele verdikjeden. Hun mente imidlertid at mange forbrukere vil være villige til å betale mer for høyere kvalitet som varer lenger.
Nf&TA og GS1 samarbeid under Arendalsuka 2024
NF&TA og GS1 samarbeidet om felles faglig opplegg for tekstilinæringen under Arendalsuka. Sammen identifisert vi to ulike temaer til diskusjon, og valgte “Tekstilparadoksene” som en fellesnevner. GS1og NF&TA samarbeidet på bakgrunn av en felles interesse i å løfte frem muligheter og utfordringer tekstilnæringen står overfor i det grønne skiftet.