3D printede sko og fremtidsvisjoner i Barcelona.

Skonettverket Norwegian Shoe Collective var i Barcelona i begynnelsen av desember. Anledningen var Footwearise, en innovasjonskonferanse for skobransjen arrangert av plattformen Footwearology. Konferansen samlet designere, gründere og etablerte selskaper fra alle hjørner av Europa og USA.

Publisert 17.desember, 2024


Gjennomgående for konferansen var innlegg og diskusjon rundt fremtidige endringer i produksjon av sko: nær markedet, på forespørsel, med muligheter for tilpasning, med digitale prosesser og «end of life» systemer for sko. 3D-printing, strikking, støping samt ny programvare som har som mål å forbedre måten sko blir designet, produsert, brukt og gjenbrukt var viktige temaer.  

Arrangementet inkluderte utstillinger, bedriftspresentasjoner og paneldebatt samt nettverkseventer. Alt foregikk i en gammel nedlagt tekstilfabrikk, samt i testsenteret som Footwearology har utviklet sentralt i Barcelona.

1 av 5 sko blir aldri brukt

I likhet med tekstilnæringen har også skobransjen en rekke utfordringer knyttet til klima, miljø og overproduksjon. Nye regler trer i kraft og med det må nye systemer utvikles. Flere av innleggsholderne påpekte at det er en stor utfordring at minst 20% av alle produserte sko blir aldri solgt eller brukt, og at det verken er bærekraftig for miljø eller økonomi. Her kom recommerce og rekondisjonering inn som inntektsbringende og spennende måter å bygge innhold og økonomi i merkevaren.

Forskjellige modeller ble diskutert for hvordan det gjennomføres både via digitale systemer, direkte fra konsument og gjennom innsamling i samarbeid med logistikkpartnere. Nederlandske Wear, for eksempel, snakket om sine erfaringer på hvordan recommerce kan gjøres interessant for forbrukeren gjennom effektiv kommunikasjon, og hvilke samarbeid på tvers av verdikjeden det er behov for, for at det skal lønne seg.

Noen tiltak kan dog være veldig enkle: Forbrukere fikk en klar oppfordring fra scenen om å sikre at skoene knytes sammen før de legges til innsamling.


Er fremtiden for sko 3D printet?

Gründer Cornelius Schmitt fra Zellerfeld delte både sin motivasjon for, og prosess rundt, involvering av kundene i design og produksjon. De futuristiske skoene blir printet først etter at du som kunde har kjøpt deg inn i produksjonssyklusen. Først gjennom innkjøp på 10 dollar der du kan velge design, deretter betaler du fullt når skoen settes i produksjon. Det er en helt annen måte å koble opp kunder til produksjon og synliggjøre designere på. Ikke minst får designeren en «royalty» av hvert salg. Videre var det flere presentasjoner som omhandlet materialvalg og arbeidsprosesser ved 3D printing, hvordan bruk av 3D teknologi kan iverksettes og hvilke utfordringer som ligger i 3D printing av såler, deler av og hele sko. 

Det var ingen tvil om at det var stor entusiasme og interesse rundt å flytte mer av dagens skoproduksjon til Europa. Ved å gjøre verdikjeden og produksjonen smartere, mer innovativt og mer responsivt til markedet så samtlige på scenen en mulig fremtid for re- eller near-shoring. Å produsere tettere på markedet der skoen skal brukes kan være målet, men for at det skal være et reelt alternativ må skoproduksjon være attraktivt, også som arbeidsplass. Fabrikkarbeid kan redefineres med teknologi, automatisering av prosesser og ikke minst bruk av KI.  

For skonettverket var konferansen både inspirerende, nyttig og tankevekkende. Det er fremdeles langt fra 3D printede sko til fjellheimen i Norge, men å ta med seg deler av innsikten og anvende det der det er relevant er spennende. Det er alltid nyttig å bli inspirert til å endre arbeidsprosesser og lære nye ting! Det er tross alt svært mye som skjer utenfor Norges grenser, og her fins det også mange muligheter for samarbeid.

Skroll for å se flere bilder fra turen under:

















Previous
Previous

Strategisk partnerskap for sirkulær innovasjon.

Next
Next

NF&TA Konferansen 2024