NF&TA Konferansen 2024

For fjerde gang samlet NF&TA tekstilnæringen i Norge til årets NF&TA Konferanse. Til sammen var det 220 gjester, og 21 foredragsholdere på scenen, blant annet fra Bleckman og Db Journey, NHO Service og Handel, Stealth Mode, EY samt en egen bolk om produsentansvar med Norsirk og Erion Textiles blant flere.

Publisert 20.november.

Foto: Sture Nordhagen Gjermundsen

Fra venstre: Gisle Mardal, Linda Refvik.

Som kjent er NF&TA sin visjon og drivkraft å bidra til økt bærekraftig verdiskaping og innovasjon i tekstilnæringen. Dette skjer gjennom prosjekter som tar tak i sirkulærøkonomi og ressursbruk. NF&TA samlet næringen i Posthallen for å forme morgendagens norske tekstilindustri. For å dele NF&TA sin innsikt og nettverk samt for å gi inspirasjon og skape forståelse for innovasjon innen sirkulær økonomi og bærekraftige forretningsmodeller.

Daglig leder Linda Refvik er strålende fornøyd med årets konferanse, og er imponert over både deltagernes engasjement og foredragsholderne sine refleksjoner.

– Tekstilindustrien står i en utrolig spennende tid, og det er da det er kanskje viktigst å teste, utvikle og innovere. Det håper jeg vi inspirerer til. Jeg tror vi har klart å skape en konferanse som på mange måter er en årlig fot i bakken, og en viktig møteplass på tvers av aktørene, sier Refvik.

Hun mener mener et av suksesskriteriene for NF&TA-konferansen er at det rent faglig er arena som går på tvers av flere områder innen tekstil, men uten at det går på bekostning av faglig tyngde.

– Vi ser at deltagerne på konferansen er både både produsenter, designere, aktører innen en sirkulær tekstilindustri, interesseorganisasjoner, offentlige aktører og flere andre. Det finnes ingen andre møteplasser i denne næringen som samler en slik bredde!

Produsentansvar på NF&TA-konferansen

Et av temaene på NF&TA-konferansen var utvidet produsentansvar, og det ble diskutert av et bredt sammensatt panel. Debatten var kun fem sekunder gammel da det ble etterlyst et høyere tempo fra myndighetene. 

Tekst fortsetter under bilde.

Fra venstre: Statssekretær Kjersti Bjørnstad i Miljø og klimadepartementet, Johanne Solheim fra Samfunnsbedriftene, Stig Ervik fra Norsirk, Johnny Ottesen fra Voice og Tord Dale i Virke, Petter Sundt, Sundt Consult.

Fabio Tognocchi fra italienske Erion Textiles viste i sin innledning at det er mulig å få på plass en struktur uten at alle detaljer er på plass fra EU, mens direktør i Norsirk Stig Ervik presenterte både konkrete problemstillinger og løsninger. Konferansen ble åpnet av Statssekretær Kjersti Bjørnstad i Miljø og klimadepartementet, og hun satt også i panelet sammen med Johanne Solheim fra Samfunnsbedriftene, Stig Ervik fra Norsirk, Johnny Ottesen fra Voice og Tord Dale i Virke. Petter Sundt modererte debatten og oppsummerte diskusjonen med to konkrete oppfordringer til både panel og tilhørere:

  1. Alle parter er allerede engasjert i dette! Og det er ønske om samarbeid. Det må vi ta med oss, og det skal vi bygge på!

  2. Vi må kanskje vente lenge på regelavklaringer fra EU, og mens vi venter er det mye vi kan gjøre. Vi kan og bør forberede oss!

Norwegian Rain er årets vinner av Jacob-prisen

Norwegian Rain mottok i år den høythengende Jacob-prisen under NF&TA Konferansen. De mottar Jacob-prisen for å være banebrytende for norsk mote- og tekstildesign:

«Siden de startet Norwegian Rain i 2010, har de klart å forene nyskapende materialteknologi med klassisk skreddersøm. Inspirert av Bergens våte klima, har de utviklet vanntette klær som både er praktiske og stilfulle og appellerer til urbane, motebevisste mennesker over hele verden», heter det i jurybegrunnelsen.

Tekst fortsetter under bilde.

Fra venstre: Juryleder Guri Mo, Michael Tetteh Nartey, Alexander Helle,Tor Inge Hjemdal administrerende direktør for Design og arkitektur Norge (DOGA).

Jacob-prisen er den høyeste utmerkelsen DOGA gir til designere og arkitekter i Norge. Prisen har vært utdelt årlig siden 1957 og er oppkalt etter den første mottakeren, gullsmeden Jacob Tostrup Prytz.

Norwegian Rain har åpnet flaggskipbutikker i Bergen, Oslo, Paris og Tokyo. I dag går 75 prosent av produksjonen til eksport – et tydelig tegn på at norsk design har internasjonal appell. De to moteskaperne Alexander Helle og Michael Tetteh Nartey (kjent som T-Michael) mottok den prestisjefylte prisen i Posthallen til stående applaus fra hele salen, og er naturlig nok stolte prisvinnere.

Foto: Sture Nordhagen Gjermundsen

Next
Next

Fra linært til sirkulært arbeidstøy.