Fra linært til sirkulært arbeidstøy.

Det eksisterer en bruk-og-kast-kultur for arbeidstøy både hos private og offentlige virksomheter her til lands. Bevisstheten rundt reparasjon, vask, gjenvinning og ombruk er jevnt over lav.  Nå har NF&TA, Reform Projects og Statens Vegvesen fått DiP midler fra DogA til å danne et grunnlag for innovative og grønne brukerreiser for ombruk av brukt arbeidstøy.

Publisert 24.november, 2024

Prosjektet ønsker å etablere et statlig rammeverk for sirkulære arbeidsklær som kan brukes i offentlige anskaffelser. På den måten vil det bli enklere å få på plass et velfungerende system som forlenger klærnes levetid.   Ved hjelp fra Reform Projects skal NF&TA samle brukerinnsikt fra partnerbedrifter og andre aktører. Statens vegvesen, som siden juni har 2023 har samlet inn seks tonn kassert arbeidstøy har vært en pådriver for prosjektet. Til nå har innsamlede tekstiler fra Statens Vegvesen blitt til fyllmasse i bordplater, men fremover kan slike plagg i stedet settes i stand og brukes om igjen.  

Ved bruk av designmetodikk skal prosjektet involvere de ulike brukerne, (ansatte, produsenter, reparatører) for å avdekke de viktigste behovene. Det kan finnes høye barrierer knyttet til brukt arbeidstøy som kan være i veien for sirkulære løsninger. Ved å kombinere tjenestedesign med systemorientert tenkning, skal prosjektet utforske hvordan nye tjenester som ikke bare forlenger livet til arbeidsklærne, men muligens bidra til å sette en ny standard for hvordan offentlig og privat sektor kan jobbe smartere og mer bærekraftig sammen.

Det langsiktige målet til NF&TA og Statens vegvesen er å bidra til å skape et statlig rammeverk for sirkulært arbeidstøy som krav i anbudsprosesser.

"Vi teamet oss opp med Posten/Bring, Vy, Akser kommune, Mesta og NF&TA da vi så at vi hadde felles utfordringer. Nå har vi blitt partner i NF&TA og jobber for felles løsninger for tekstilindustrien og finne løsninger sammen. Vi er utrolig takknemlig for at DOGA er med og bidrar slik at vi får med oss bedriftsmarkedet i omstillingen til mer sirkulære arbeidsklær" sier Sindre Røstad i Statens Vegvesen

Imponert DogA jury

I 2024 fikk DIP - midlene 170 søkere og 23 fikk tildeling. Juryen er imponert over prosjektet «Fra lineært til sirkulært arbeidstøy», og kaller det et forbilde i tekstilindustrien.  

«Prosjektet representerer en betydelig innovasjon i en sektor som tradisjonelt har vært preget av lineære prosesser. Ved å bruke tjenestedesignmetodikk til å kartlegge brukerbehov og utvikle bærekraftige løsninger, kan prosjektet sette en ny standard for sirkulær økonomi i både offentlig og privat sektor,» står det i juryuttalelsen.  

Prosjektet får 400 000 kroner i DIP-midler fra DOGA.  

Bilde: Statens Vegvesen













Previous
Previous

NF&TA Konferansen 2024

Next
Next

From Material Girl to Material World: Pioneering Textiles - Internasjonalt seminar