Bransjen mer moden for å ta i bruk digitalt produktpass.

Det siste året har NF&TA ledet prosjektet «Innføring av digitalt produktpass» med støttefra daværende Viken. Hovedmålet for prosjektet var å tilrettelegge for kunnskaps- og nettverksutvikling, og kompetanseheving til å innføre og håndtere digitalt produktpass som møter kravene som kommer fra EU.

Publisert 8.januar, 2025


NF&TA var tidlig ut med å definere næringens behov for kunnskap og tilgang til kompetansemiljøer når tekstilstrategien fra EU kom i 2022. Derfor etablerte vi et nettverk av aktører i verdikjeden, bedrifter, teknologi- og systemleverandører, som har jobbet med problemstillinger, og bidratt til utviklingen av en bransjeveileder, kurs og webinarer med fokus på utviklingen og av det nye regelverket som kommer fra EU.

I prosjektperioden har det oppstått samarbeid og partnerskap som nå leder an i arbeidet med å innføre DPP i norsk tekstilnæring.

Prosjektresultatene føres videre i ulike tiltak. Dette gjelder særlig:

  • Kurs og kompetanseutvikling: NF&TA har utviklet en digital kursplattform som lanseres i 2025. Denne baseres på bransjeveilederen.

  • Data to Business, et 3 årig nordisk samarbeid- og kompetanseprosjekt med støtte fra Interreg/ EU. Oppstart i 2025.

  • I samarbeid med Trimco Group og Green Score Capital gjennomføres et veiledende program som skal utdanne bedrifter til å ta i bruk LCA metoder for å beregne PEF for sine produkter til bruk i DPP.

  • Repassdo har utviklet en DPP løsning for SMB bedrifter og samarbeider med Manufacture Oslo om å teste nye prosesser for å tilrettelegge data i designfasen.

  • Cirpass 2.0 er EU sitt hovedprosjekt som skal teste ut løsninger for DPP. Kezzler er ansvarlig for en arbeidspakke som tester ut sirkulære tjenester mot forbruker.

Prosjektkonsortiet har bestått av:

Holzweiler

Bergans

Trimco Group

Kezzler

TRIMIT

Repasdo

GS1 Norway

Miljømerking Norge

Factlines

EMPOWER

Sourcemagnet

Previous
Previous

Fører økt gjenbruk av klær til mindre konsum av nye klær? En system-dynamisk tilnærming for å vurdere effekten av økt gjenbruk. 

Next
Next

Kunnskap til å ta i bruk nye designprosesser.